OM


Jag som driver Gro&Grönt heter Inger Eyssen och bor på Tjörn med min härliga familj på en udde vid havet. Där är det mycket klippor och svårt att odla. Men jag har fått förmånen att arrendera mark på cykelavstånd från hemmet. I Bö, i en solig och vindskyddad glänta har jag en växthustunnel och ett friland. Här odlar jag allt från tidiga rädisor, sommar-söta tomater, busfärsk sallat, färgsprakande blommor till vinterns krispiga grönkål.

Mitt i livet fick jag chansen att utbilda mig inom odling och lära mig mängder om natur och växter. Så inspirerande, utvecklande och energigivande. När sedan möjligheten att starta ett eget odlingsföretag infann sig var det många pusselbitar som föll på plats.

Det viktigaste benet i företaget att vårda jorden och därigenom kunna odla och erbjuda kunder giftfria, goda grönsaker i säsong, vackra, lokalt odlade snittblommor och miljösmart bomull.

Företagsfilosofi– Så här gör jag. 

Försöker lyssna på och förstå naturen och jobba med den och tänka lite extra när jag planerar och genomför mitt odlande. Jag väljer hållbart med så lite extra material som möjligt. Odlingarna droppbevattnas för att skapa en bra ”vattenekonomi”. Det ger lyckliga plantor, bra miljö i växthuset, ett lågt ogrästryck, mindre tid åtgår till att vattna samtidigt som det ger en väldigt mycket lägre vattenåtgång än att handvattna. Som gödning använder jag växelbruk i grunden, täckodlar med gräsklipp, odlingsspill och hö-ensilage, vattnar med ”ogräsvatten” av till exempelvis nässlor och vallört och använder lakvatten från bokashi och blandar ibland i ekologiskt godkänt ”maskbajs” i jorden. Jag väljer ekologiska frön och samlar gärna egna frön där det är möjligt. Blommor till snitt ingår i odlingarna bland annat för att skapa mångfald och dra

till sig pollinerare och insektsmedhjälpare. Medvetet växtval och samplantering nyttjas för att motverka skadedjur. I kålodlingarna använder jag det biologiska och ekologiskt godkända medlet TUREX vilket är en bakterie som sprejas ut. Mot sniglar använder jag handakraft, tålamod, ölfällor, och järnfosfat.


Transporter sker främst med elcykel. Grönsakerna transporteras cirka 200m från odlingen till  försäljningsboden och du som kund, tänk gärna till och handla när du ändå har vägarna förbi och ta gärna cykeln istället för bilen när det är möjligt.


Jag sår samma gröda i flera omgångar för att kunna skörda varje dag under hela sommarsäsongenoch för att det alltid ska finnas nyskördat i grönsaksboden.  Jag fyller hellre upp med för lite än för mycket för att minimera att saker blir över och behöver slängas och för att det bara finns dagsfärska produkter i boden.

Är något slut, hör av dig så kanske det finns mer jag kan fylla upp med.Ta gärna med egen kasse så hjälps vi åt att rädda planeten litegrann. Handlar du krukodlade växter så använd gärna krukorna flera gånger eller om du vill kan du lämna tillbaks dem i försäljningsboden så återanvänder jag dem.

Gro & Grönt  Inger Eyssen Björholmen 7  47191 KLÖVEDAL   inger@ingerro.se  mobil:0702-776796

innehar F-skattsedel