BOMULL

JAG ODLAR BOMULL PÅ MIN VERANDA OCH I MITT VÄXTHUS

Mest för att pröva om det går att odla bomull i Sverige. Det går utmärkt!

 2014 försökte jag första gången. Då grodde tre av sju fröer. Efter mycket vattnande och lång väntan blommade blomma efter blomma. Sju veckor därefter öppnade sig frökapslarna och ut välde vackra, vitaoch mjuka bomullsfibrer. Jag plockade och spann.

I december 2014  hade jag fått ihop  60-70meter tvåtrådigt bomullsgarn. I kapslarna finns även frön, vilka jag sådde tidigt i mars 2015. I  juni 2015 slog den första blomman ut på andra generationens plantor. Alldeles ljusgula kronblad kantade med en rosa bård längst ut. Den första kapslen öppnade sig i mitten av augusti. I oktober spann jag 300m tvåtrådigt garn och stickade en spetssjal.

 År 2016 sådde jag redan i slutet av januari för att försöka få till en än lite längre odlingsperiod. Växtlampa och värmematta var ett måste. Färgväxande bomull i en röd-brun kulör ingå i försöken. Jag kommer även försöka att blanda in ängsull i min bomull för att dryga ut fibrerna och främst för att testa om det går.

År 2017 har varit ett utvecklande år för odlandet. I år blev vi klara med växthuset och har testat om bomullsplantorna får en tillräckligt lång växtperiod i lagom temperatur för att hinna ge bomull. Med lite trixande fungerade även det.

I november består skörden av över 200 kapslar och ett trettiotal till väntar på att öppna sig. Detta kommer ge ungefär 2hg färdigt garn.

I färgerna vit, beige, röd-rosa och grön. När allt är skördat börjar det roliga jobbet att spinna. Tror även att jag kommer blanda in cirka 5% ängsull i några nystan... 

År 2018 var ett fantastiskt odlingsår för bomull. Soligt och varmt riktigt länge. Jag flyttade ut alla mina plantor från verandan till växthuset, vilket visade sig vara ett lyckokast. Spinn som verkade ödelägga alla plantor i början av säsongen, bekämpades smidigt med nyttodjur som kom med posten och plantorna återhämtade sig snabbt. Skörden är dubblerad jämfört med förra året. Över 400 kapslar har mognat, öppnat sig och leverat fantastiskt fina fibrer. Nu går jag in i ett nytt skede.  År 2019 kommer bomullen få dela växtplats med olika grönsaker i mitt nymonterade tunnelväxthus och ingå i mitt nystartade odlingsföretag Gro&Grönt. Istället för tre kvadratmeter finns det nu 14 kvadratmeter avsatt för bomullsplantor. Det kommer även finnas bomullsfibrer, handspunnet bomullsgarn och olika stickpaket med material och mönster att köpa.  Håll utkik på instagram ingerro.se #odlabomullpåtjörn där försäljningen finns främst. 

Gro & Grönt  Inger Eyssen Björholmen 7  47191 KLÖVEDAL   inger@ingerro.se  mobil:0702-776796

innehar F-skattsedel